Ważne linki
Menu na urządzeniach mobilnych
KGW
Fundacja Krajowej Spółki Cukrowej S.A. „Pomaganie krzepi” ma zaszczyt zaprosić Państwa do udziału w konkursie wielkanocnym pn. „Krzepka babka” skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich z województwa kujawsko-pomorskiego.
Celem Konkursu jest kultywowanie polskiego dziedzictwa kulturowego związanego z wypiekaniem babek wielkanocnych, dbałość o poczucie tożsamości kulturowej, a także pielęgnowanie szacunku dla tradycji związanej ze świętem Wielkiej Nocy.
Konkurs wielkanocny patronatem objęli:
- Mikołaj Bogdanowicz - Wojewoda Kujawsko-Pomorski
- Marek Olszewski – Starosta Toruński
- Jan Krzysztof Ardanowski – Poseł RP oraz Przewodniczący Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP
- Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi
- TVP3 Bydgoszcz oraz Polskie Radio PiK
Konkurs wielkanocny odbędzie się w trzech kategoriach:
- na najwyższą babkę wielkanocną upieczoną na podstawie staropolskiego przepisu (przepis zamieszczony u dołu strony),
- na najładniejszą dekorację babki wielkanocnej,
- na najbardziej pomysłową/najciekawszą wideo-prezentację powiązaną z tematyką konkursu „Krzepka babka”.
Zadanie Konkursowe należy przesłać na adres e-mail Organizatora:
konkurs@pomaganie-krzepi.pl w dniach 1 marca - 22 marca 2021r. do godz. 10:00.
Ogłoszenie wyników nastąpi w dniu 24 marca 2021r. za pośrednictwem strony internetowej Organizatora: www.pomaganie-krzepi.pl oraz profilu Facebook Organizatora: www.facebook.com/fundacjapomaganiekrzepi
W ramach Konkursu za miejsce od 1-3 w każdej kategorii przyznana zostanie nagroda rzeczowa ufundowana przez Organizatora na rzecz zwycięskiego Koła Gospodyń Wiejskich.
- Nagroda za zajęcie I miejsca o wartości do/około 2.000 zł (dwa tysiące złotych) - mały sprzęt AGD + produkty Grupy Kapitałowej Krajowej Spółki Cukrowej S.A.
- Nagroda za zajęcie II miejsca o wartości do/około 1.000 zł (jeden tysiąc złotych) - mały sprzęt AGD + produkty Grupy Kapitałowej Krajowej Spółki Cukrowej S.A.
- Nagroda za zajęcie III miejsca o wartości do/około 700 zł (siedemset złotych) - mały sprzęt AGD + produkty Grupy Kapitałowej Krajowej Spółki Cukrowej S.A.
Nagrody przyznaje Kapituła Konkursu, której przewodniczącym jest dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu – ekspert z zakresu historii sztuki kulinarnej i wyżywienia.
Aby wziąć udział w Konkursie Uczestnik przesyła do Organizatora na wskazany adres e-mail (konkurs@pomaganie-krzepi.pl):
w kategorii I, czyli najwyższej babki wielkanocnej – trzy różne zdjęcia babki wielkanocnej przygotowanej i upieczonej przez Uczestnika:
- pierwsze zdjęcie: widoczna babka umieszczona na stole oraz miarka (linijka lub inna sztywna miara) w taki sposób, aby Organizator mógł rzetelnie ocenić wysokość wypieku,
- drugie zdjęcie: babka widoczna z boku,
- trzecie zdjęcie: widoczny ukrojony kawałek babki wielkanocnej.
w kategorii II, czyli na najładniejszą dekorację babki wielkanocnej – trzech dowolnych zdjęć udekorowanej babki wielkanocnej,
w kategorii III, czyli na najbardziej pomysłową wideo-prezentację o tematyce konkursu – filmu wideo (od jednej do trzech minut, format mp4), w którym Uczestnik przedstawia w dowolny sposób tematykę konkursu „Krzepka babka” (w prezentacji może znaleźć się tajemny przepis na krzepką babkę, historia regionalnych bab wielkanocnych, legendy związane z babkami wielkanocnymi, ale także nagranie z wykonywania krzepkich babek wielkanocnych przez KGW).
Wraz z Zadaniem Konkursowym (zdjęciami i/lub wideo-prezentacją) Uczestnik przesyła Formularz zgłoszeniowy, Zgodę na wykorzystanie wizerunku w konkursie oraz klauzulę w zakresie przetwarzania danych osobowych (RODO) dostępne jako Załączniki do Regulaminu (Regulamin na dole strony).
Przepis na staropolską babkę wielkanocną - „Baba polska”
W 1 litrze mleka rozmoczyć ⅛ kg drożdży, wmięszać 75 dkg mąki i postawić w cieple, żeby rosło. Wbić do rondelka 20 jaj i 20 żółtek, wsypać ½ kg cukru i bijąc przy blasze miotełką, następnie wlać rozczyn podrośnięty, wymięszać, dając na smak szafranu, migdałów gorzkich, skórki pomarańczowej usiekanej, smażonej i soli. Teraz dosypując mąki wyrabiać (ciasto powinno być średnio-tęgie); poczem wlać ½ kg masła klarowanego, gdy się masło wyrobi wsypać rodzynków i cykaty. Formy mogą być stojące lub leżące, ale wysokie. Nakładać ciasta do formy połowę, wyłożywszy ją papierem i dobrze masłem wysmarowawszy, a gdy wyrośnie do pełna, wsadzić na godzinę do pieca dość ostrego.